25 Mar
25Mar

Arakel begon in 2012 met het platform Voorbeeld Allochtoon wat uiteindelijk sinds dit jaar ook een theatershow is met toepasselijke titel “Voorbeeld Allochtoon Theatershow.” Inmiddels heeft hij twee voorstellingen gespeeld. In Almere was de voorstelling begin februari op een paar kaarten na uitverkocht en in Rotterdam was de voorstelling helemaal uitverkocht. Zaterdag 25 maart speelt hij de voorstelling op het podium van Bij Vrijdag in Groningen. Arakel hoopt dat deze voorstelling in Groningen ook uitverkocht zal raken, omdat Groningen zijn thuishaven is en dit toch een thuiswedstrijd voor hem is.

Doelgroep

Arakel mikt niet op één bepaald doelgroep. Zijn voorstelling is multicultureel, bestemd voor zowel allochtonen en autochtonen van elke leeftijd. “Ik denk dat het onderwerp racisme, discriminatie, verbinding, wederzijdse acceptatie en liefde onderwerpen zijn wat iedereen aangaat en dus iedereen ook zal aanspreken. Het is iets wat in de samenleving speelt van ieder klasse, ieder leeftijd, ieder afkomst, het speelt bij iedereen. Dus mijn doelgroep is iedereen.”

Waar het publiek in Rotterdam “fifty fifty” was qua allochtoon en autochtoon, was het publiek in Almere overwegend blank. Op de vraag hoe men in Almere op zijn voorstelling had gereageerd, zegt Arakel: “Heel goed. Mensen raakten ontroerd door het verhaal, omdat ik iets vertel wat autochtonen mij hebben aangedaan. Aan de andere kant zoek ik ook weer die verbinding. In het begin komt het extreem over, maar aan het eind komt dat explosie van liefde. Dat spreekt mensen aan, dat het van heel heftig naar heel positief kan gaan.”

Van vluchteling naar Voorbeeld Allochtoon

De theatershow gaat over het levensverhaal van Arakel waarin hij vertelt hoe hij als vluchteling naar Nederland kwam, te maken kreeg met racisme, verbitterd raakte, de straat op ging en later de Voorbeeld Allochtoon werd. Het is een show met muziek, Spoken Word en verhalen over invechten, vooroordelen maar vooral verbinden en samenleven. “Ik wil Nederland andere voorbeelden van allochtonen en vluchtelingen aanreiken dan de media doet zodat de beeldvorming niet meer zo negatief is” vertelt Arakel.

Syrische vluchteling

Arakel speelt de voorstelling niet alleen. Hij neemt telkens vier mensen mee die ook een bijzonder verhaal hebben, die kracht en verbinding uitstralen. Zo is een van de sprekers de Syrische vluchteling uit Groningen. Aghyad AlSherfawi. Hij krijgt een rol in de landelijke theatershow. Aghyad ontvluchtte 2,5 jaar geleden op twintigjarige leeftijd de oorlog in Syrië. Noodgedwongen liet hij familie, vrienden en dromen achter. Inmiddels studeert hij aan de Hanze Hogeschool en geeft hij zelfs trainingen aan mbo docenten over interculturele communicatie.

“Aghyad is in hele korte tijd en heel succesvol geworden in Nederland. Hij spreekt nauwelijks Nederlands maar door zijn werkethiek en door vast te houden aan zijn dromen en te vechten is hij nu al heel ver gekomen. Dat vind ik mooi. Daarom krijgt hij een plekje in de voorstelling. Omdat hij mensen kan raken en een ander beeld kan laten zien over Syriërs” vertelt Arakel.

Landelijk

Het idee voor een theatershow kwam van Omdenken. “Berthold Gunster belde mij met het idee en zei dat hij met zijn vrouw had gepraat over de seminars die ik had georganiseerd. Zij vonden het een goed idee om er een theatershow van te maken, maar dan met een storyline. Seminars hebben geen storyline, dus dan bouwen zij een storyline in mijn theatershow. Hij vroeg of ik er wat in zag om iets met theater te doen. Ik zei meteen ja,” zegt Arakel, voor wie een jongensdroom in vervulling gaat.

Daarna volgde een gesprek met George Visser Producties waar ook bijvoorbeeld Jandino Asporaat, Jorgen Raymann en Freek de Jonge bij aangesloten zijn. En nu is er een landelijke theatershow. Volgend seizoen toert de Voorbeeld Allochtoon door 15 steden en dorpen. Aanstaande zaterdag 25 maart speelt hij zijn derde try out in Groningen bij Vrijdag Theater aan de Noorderbuitensingel. Dan vertel de Syrische vluchteling Aghyad ook zijn verhaal.